Filmi TAASKASUTUS- analüüsi näide

Posted on 23/02/2011

0


Ülesanne: filmi TAASKASUTUS – analüüs.

Klass: 6. – 8.

2 x 45 minutit

Märksõnad: filmikunst, tummfilm, igapäevaesemed, esemete kasutusviisid, taaskasutus

Film: Charlie Chaplini Hulkur (The Vagabond), 1916, filmikompanii Mutual. Kestus 35 minutit. Ülesande täitmiseks aega 10 minutit.

Tummfilmiajastul  loodi filme sootuks teisiti kui praegusel ajal. Charlie Chaplin on kirjeldanud oma kogemust esimesest töökohast, Keystone´i filmistuudiost: lihtsalt tulime kohale, panime kaamera püsti , valisime mingi tegevusliini ja vaatasime, mis juhtuma hakkab. Kui praegu eelneb filmile põhjalik ettevalmistusprotsess, mida kutsutakse eelproduktsiooniks, siis vanasti tehti filme kättejuhtuvate vahenditega ja selle kunstilise kujunduse pool oli sageli kõige vähemoluline.

Charlie Chaplin oli Mutualiga liitudes maailma kõrgeimini tasustatud näitleja, ent ta jäi alatiseks kandma endaga mälestust ülimalt viletsast ja kasinast lapsepõlvest Londoni vaeseimates linnajagudes. Mõnda aega elasid Charlie ja tema ema koos väikevennaga koguni vaestemajas. Chaplini filmide tegelastelegi on enamasti keskkonnaks võimaluste- ja ressurssidevaene keskkond, kus parim viis ellujäämiseks ja hakkamasaamiseks on vaid enese nutikus, leidlikkus ja võime asendada kõike puuduvat käepärase ning kättesaadavaga.

Chaplini filmis Hulkur näeme tema legendaarset ning kuulsust toonud tegelast, rändurist tänavatolgust, kes Chaplini süžeedele tüüpiliselt püüab võrgutada samuti elu poolt mitte hellitatud ja karmi saatusega tütarlast. Jättes praegu kõrvale filmi sündmustiku, otsime temast seekord hoopiski leidlikke ja naljakaid taaskasutusviise.

Vaata filmi koos paarilisega. Üks teist vastaku järgmistele küsimustele:

Kuidas kasutatakse filmis vahetult loodusest pärit objekte, materjale,  nähtusi (vesi, tuli, muld, kivid vmt)? 

Millistes erinevates keskkondades me filmi tegelasi näeme (linn, loodus, rikas majapidamine, kõrts vmt). Millised on neile keskkondadele tüüpilised esemed ja milline on nende esemete igapäevane kasutusviis?

Teine paariline püüab vastata küsimustele taaskasutuse ja säästlike teguviiside kohta.

Küsimused:

Milliseid esemeid filmis taaskasutati? Millisel otstarbel neid kasutati ?

Milliste esemete puhul muudeti nende algset kasutusotstarvet?

Kui mitu erinevat kasutusviisi ühele esemele filmis märgata võis?

Millised filmi enda kujunduselementidest, dekoratsioonidest, kostüümidest võisid olla taaskasutus-päritolu? Milliseid esemeid valmistas hulkur ise enda tarbeks?

Milliste esemete eest kandis Hulkur erilist hoolt, väärtustas neid sinu arvates teistest enam? Millest sa seda järeldad?

Missuguseid esemeid filmis parandati, hooldati, korrastati?

Milliseid kulumise, vananemise märke esemetel filmis märgata võis?

Üheskoos esitlege oma tähelepanekuid järgmises tunnis. Joonistage üles mõned filmi kontekstis teie arvates tähtsamad esemed ning pange kirja 10 omalt poolt leiutatud võimalust mõnd filmis leiduvad eset / objekti taaskasutada.

Õpetajale:

Mõningaid asju, mida võiks õpilased märgata

Riided, ei sobi, laenatud /varastatud / annetus vmt. Kuub ja vest kitsad, püksid liiga laiad, kingad suured. 

Tagaajamine toimub piiratud ruumis ringiratast kondiauruga, mitte ilmaruumis kihutades ja kallite masinatega. Võib arutleda õpilastega: kas ka üht ja sama ruumi saab taaskasutada? Kui suur võis olla stuudio ja kuidas loodi erinevad keskkonnad?

Nõiamoori riided on mingid vanad närud (taaskasutus). Vanamoori välimus ise tundub kahtlaselt tuttav – kas teda mängib äkki Chaplin ise? Ka teisi tegelasi mängivaid näitlejaid võib kohata filmi muudes episoodilistes rollides. Kas ka näitlejat saab filmis “taaskasutada”?

Sketšides juhtuvad sarnased / samad olukorrad, korduvad naljad, üht objekti kasutatakse palju kordi. Küsimus õpilastele: mitu korda kukub keegi filmi jooksul ühte ja samasse veetünni?

Puuroigas relvana

Heinakuhi padjaks

Hulkur heidab magama samade riietega, mida kannab päeval

Naise pluus on ribadeks räbaldunud, ta on räpane ja kasimata, ei ole näinud vett ega seepi

Meestesärgi (eelnevalt tõenäoliselt ka taskurätik?) kasutamine käterätikuna

Haamri kasutamine munade purustamiseks

Pesupali lauaks ja sama särk laudlinaks, särgi käise ots pudipõlleks

Joonistab söega vankrikattele ja pühib maha

Arutleda võib ka selle üle, kuidas tavalised inimese igapäevaelus esemeid tihti mingil mitte ette nähtud otsatarbel kasutavad. Mitu kasutusviisi oskate teie leida tavalisele triiksärgile?